Ενδοδοντική Θεραπεία
– Απoνεύρωση
Ενδοδοντική Θεραπεία –
Απoνεύρωση
Τι είναι η απονεύρωση;
Η απονεύρωση δοντιού ή αλλιώς ενδοδοντική θεραπεία, είναι η θεραπεία που πραγματοποιείται στο εσωτερικό του δοντιού.
Κατά την διαδικασία αυτή μπορεί να αφαιρεθούν νεύρα, αγγεία, μικρόβια και τοξίνες μέσα από το δόντι.
Στόχος της απονεύρωσης είναι η διάσωση του δοντιού που έχει κατεστραμμένο ή νεκρό πολφό (εσωτερικό τμήμα δοντιού) και ο καθαρισμός του.
Αν επιθυμείτε να συμβουλευτείτε τον Δρ. Μαυρογένη ή να κλείσετε ραντεβού, επικοινωνήστε μαζί μας!
Επικοινωνήστε μαζί μας!
Για πληροφορίες σχετικές με την θεραπεία που σας ενδιαφέρει ή για ραντεβού με τον Δρ. Μαυρογένη.
Είμαστε στη διάθεσή σας!
Τηλ. +30 28210 90981
- ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
- ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
- ΠΡΙΝ & ΜΕΤΑ
Αρχικά ο οδοντίατρος εφόσον κρίνει απαραίτητο, αναισθητοποιεί την περιοχή γύρω από το δόντι στο οποίο θα πραγματοποιηθεί η απονεύρωση.
Το πάσχον δόντι απομονώνεται ώστε να μην υπάρχει κίνδυνος κατάποσης υγρών από τον ασθενή αλλά και για να μείνει η περιοχή καθαρή.
Στην συνέχεια, ο οδοντίατρος προβαίνει στην διάνοιξη του δοντιού για την εύρεση των ριζικών σωλήνων. Οι ριζικοί σωλήνες του δοντιού καθαρίζονται με την χρήση σύγχρονων μικροεργαλείων από την τερηδόνα και στην συνέχεια με την χρήση ειδικών απολυμαντικών υγρών πραγματοποιείται απομάκρυνση μικροβίων, νεκρού ιστού και κυττάρων από το εσωτερικό των ριζών.
Με την ολοκλήρωση του καθαρισμού και της απολύμανσης του εσωτερικού του δοντιού, η περιοχή στεγνώνεται και τοποθετείται ειδικό υλικό για την αντισηψία της περιοχής (ριζικού σωλήνα) το οποίο παραμένει για 2 εβδομάδες, για να μην μολυνθεί ξανά.
Η συνέχεια της θεραπείας διαφέρει για κάθε ασθενή. Υπάρχει περίπτωση η περιοχή να μην είναι απολύτα καθαρή ώστε ο οδοντίατρος να προχωρήσει με το κλείσιμο του δοντιού. Στην περίπτωση αυτή, ο οδοντίατρος καθαρίζει ξανά την περιοχή. Σε κάθε περίπτωση, ο πόνος φεύγει απο το πρώτο ραντεβού
Στις περισσότερες περιπτώσεις όμως, μετά την διαδικασία της ενδοδοντικής θεραπείας, ο ασθενής δεν πονά και το δόντι είναι ασυμπτωματικό. Στην περίπτωση αυτή, ο οδοντίατρος ολοκληρώνει την διαδικασία με την έμφραξη του δοντιού.
Η διαδικασία ολοκληρώνεται είτε με κάποιο εμφρακτικό υλικό (λευκό σφράγισμα ρητίνης) με το οποίο ο οδοντίατρος γεμίζει το κενό του δοντιού, ή/και με μια κεραμική στεφάνη (Θήκη δοντιού) για την σταθεροποίηση του.
Πότε κάνουμε απονεύρωση;
Ένα δόντι χρειάζεται απονεύρωση (ενδοδοντική θεραπεία) όταν το εσωτερικό του (ο πολφός) έχεις νεκρωθεί ή μολυνθεί. Οι κύριοι λόγοι που μπορεί να συμβεί αυτό είναι:
-Τερηδόνα, η οποία έχει διαπεράσει την οδοντίνη και έχει προσβάλει τον πολφό προκαλώντας φλεγμονή.
-Κάταγμα Δοντιού. Όταν ένα δόντι έχει σπάσει με αποτέλεσμα ο πολφός του να είναι εκτεθειμένος. Η έκθεση του εσωτερικού του δοντιού μέσα στην στοματική κοιλότητα έχει ως αποτέλεσμα την μόλυνση του. Το αποτέλεσμα είναι η παρουσία φλεγμονής και πόνου.
-Τραυματισμός του δοντιού με αποτέλεσμα την νέκρωση του πολφού.
-Περιοδοντίτιδα, η νόσος των ούλων και του οστού γύρω από το δόντι. Κάποιες φορές οι ασθενείς παρουσιάζουν απόστημα στο άκρο της ρίζας του δοντιού. Το απόστημα αυτό είναι δυνατόν να μεταφέρει μικρόβια στο εσωτερικό του δοντιού και να προκληθεί μόλυνση στο εσωτερικό του δοντιού (πολφός). Στην περίπτωση αυτή η μόνη θεραπεία είναι η απονεύρωση.
-Δόντια με παλιά σφραγίσματα. Σε ορισμένες περιπτώσεις τα σφραγίσματα αυτά δεν καλύπτουν ερμητικά το δόντι με αποτέλεσμα την πρόκληση μόλυνσης.
Στην περίπτωση του φρονιμίτη συνήθως δεν προτείνεται η ενδοδοντική θεραπεία, παρά μόνο σε περιπτώσεις που το δόντι θα πρέπει απαραιτήτως να διατηρηθεί. Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να ακολουθήσετε τις οδηγίες του οδοντίατρου σας.
Τι συμπτώματα έχω όταν χρειάζεται απονεύρωση;
Τα συμπτώματα που μπορεί να διαφέρουν αναλόγως το περιστατικό.
Στις περισσότερες περιπτώσεις υπάρχει ευαισθησία του δοντιού με την επαφή τροφής, νερού ζεστού ή κρύου ροφήματος κτλ., λόγω της τερηδόνας που έχει εισχωρήσει στο εσωτερικό του δοντιού. Η ευαισθησία αυτή μεταφράζεται σε πόνο, ο οποίος συνεχίζεται και μετά που έχει σταματήσει το ερέθισμα που τον προκαλεί.
Όσο περισσότερο έχει εισχωρήσει η τερηδόνα μέσα στο πολφό, τόσο πιο έντονα είναι τα συμπτώματα που νιώθει ο ασθενής. Σε κάποιες περιπτώσεις όμως, ο πόνος μετά από κάποιες ημέρες υποχωρεί και συμπεραίνουμε συνήθως ότι μας πέρασε. Το αντίθετο συμβαίνει στην πραγματικότητα, καθώς η παύση του πόνου σημαίνει ότι πλέον το εσωτερικό του δοντιού έχει νεκρωθεί και γι’ αυτό και δεν αισθανόμαστε πλέον πόνο.
Σε πιο σοβαρά περιστατικά μερικά από τα συμπτώματα μπορεί να είναι :
- Εκροή πύου και απόστημα δοντιού
- Αποχρωματισμός του δοντιού λόγω της νέκρωσης του
- Δημιουργία συριγγίου κοντά στο δόντι
Διάρκεια Θεραπείας-Συνεδρίας
Η διάρκεια μιας συνεδρίας απονεύρωσης συνήθως διαρκεί 45 λεπτά με 1 ώρα.
Είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι κάθε περίπτωση διαφέρει και ο οδοντίατρος δεν είναι σε θέση να καθορίσει την ακριβή διάρκεια της συνεδρίας.
Κόστος Απονεύρωσης
Το κόστος μιας απονεύρωσης δεν είναι ίδιο για όλα τα περιστατικά. Κατά κύριο λόγο το κόστος αυξάνεται αναλόγως με τον αριθμό των ριζών του δοντιού. Κάποια δόντια έχουν μια ρίζα, δύο ή και τρεις ρίζες.
Επιπλέον, παραστατικά ιδιαίτερης δυσκολίας που χρειάζονται περισσότερα ραντεβού στοιχίζουν περισσότερο από μια απλή απονεύρωση.
Σε κάθε περίπτωση ο οδοντίατρος μπορεί να καθορίσει το κόστος της απονεύρωσης εφόσον έχει εξετάσει τον ασθενή και έχει προσδιορίσει μεταξύ άλλων τον αριθμό των ριζών που χρειάζονται απονεύρωση, τα υλικά της θεραπείας και την κατάσταση του δοντιού και φυσικά την δυσκολία και τον χρόνο αποκατάστασης.
Επικοινωνήστε μαζί μας!
Για πληροφορίες σχετικές με την θεραπεία που σας ενδιαφέρει ή για ραντεβού με τον Δρ. Μαυρογένη.
Είμαστε στη διάθεσή σας!