MAVROGENIS

dental clinic

+30 28210 90981

Καλέστε μας

MAVROGENIS

dental clinic

Ακολουθήστε μας
στα Social Media

Εξαγωγές Δοντιών /
Φρονιμητών

Εξαγωγή Δοντιού /
Φρονιμίτη

Τι είναι εξαγωγή δοντιού;

Η εξαγωγή είναι η αφαίρεση ενός ή περισσότερων δοντιών από τον οδοντίατρο. Στην σύγχρονη οδοντιατρική η εξαγωγή δοντιού χρησιμοποιείται ως η έσχατη λύση εφόσον δεν υπάρχει πλέον δυνατότητα διατήρησης του δοντιού.

Αν επιθυμείτε να συμβουλευτείτε τον Δρ. Μαυρογένη ή να κλείσετε ραντεβού, επικοινωνήστε μαζί μας!

Επικοινωνήστε μαζί μας!

Για πληροφορίες σχετικές με την θεραπεία που σας ενδιαφέρει ή για ραντεβού με τον Δρ. Μαυρογένη.

Είμαστε στη διάθεσή σας!

Τηλ. +30 28210 90981

Πριν την εξαγωγή του δοντιού, ο οδοντίατρος εξετάζει το ιατρικό ιστορικό του ασθενή και κάνει τις ακτινογραφίες αν κρίνεται απαραίτητο.

Εφόσον αποφασίσει ότι η εξαγωγή είναι απαραίτητη εκτελείται τοπική αναισθησία της γύρω περιοχής, καθιστώντας την διαδικασία εντελώς ανώδυνη για τον ασθενή.

Στην συνέχεια ο οδοντίατρος με την χρήση ειδικού εργαλείου χαλαρώνει την σύνδεση του δοντιού από τους περιοδοντικούς ιστούς. Εφόσον οι σύνδεσμοι έχουν χαλαρώσει, ο οδοντίατρος αφαιρεί το δόντι.

Τέλος, μετά την αφαίρεση του δοντιού, ο οδοντίατρος ολοκληρώνει την διαδικασία με τον καθαρισμό της κενής πλέον περιοχής του φατνίου από τυχόν υπολείμματα μολυσμένων και φλεγμαινόντων ιστών.

εξαγωγή δοντιού - tooth extraction visualization

Είναι δύσκολη η εξαγωγή δοντιού;

Η δυσκολία της εξαγωγής εξαρτάται από την τη θέση του δοντιού και από την σοβαρότητα της βλάβης του. Σε γενικές γραμμές όμως, με την χρήση σύγχρονων οδοντιατρικών τεχνικών και εξοπλισμού, η εξαγωγές δοντιών είναι στην πλειοψηφία τους εύκολες. Σε περιπτώσεις που ο οδοντίατρος κρίνει ότι η εξαγωγή ενός δοντιού είναι περισσότερο περίπλοκη, ο ασθενής παραπέμπεται σε ειδικό γναθοχειρουργό

Σε ποιες περιπτώσεις συστήνεται η εξαγωγή δοντιού;

Στις περισσότερες περιπτώσεις όπου ένα δόντι είναι κατεστραμμένο από την τερηδόνα ή από κάποιο τραυματισμό, ο οδοντίατρος θα προσπαθήσει να το αποκαταστήσει με ένα σφράγισμα ή με μια απονεύρωση και ολοκεραμική θήκη. Στην σύγχρονη οδοντιατρική η εξαγωγή του δοντιού είναι η έσχατη λύση και μόνο όταν δεν υπάρχει δυνατότητα το δόντι να μπορεί να διατηρηθεί με ενδοδοντική θεραπεία.  

Υπάρχουν όμως περιπτώσεις όπου η εξαγωγή θεωρείται απαραίτητη. Ορισμένοι από τους λόγους που μπορεί να οδηγήσουν στην εξαγωγή ενός δοντιού είναι:

  • Ασθενείς που ακολουθούν ορθοδοντική διαδικασία και χρειάζονται την εξαγωγή δοντιών για την συνέχιση της θεραπείας τους.
  • Νεογιλά δόντια τα οποία καθυστερούν να αποπέσουν και εμποδίζουν την ανατολή των μόνιμων δοντιών.
  • Έγκλειστοι φρονιμίτες χρειάζονται εξαγωγή όταν δεν έχουν την σωστή φορά ανατολής, όταν έχουν πληγεί από τερηδόνα και όταν τα ούλα που τους περιβάλλουν έχουν πρηστεί και πονάνε λόγω περιστεφανίτιδας.
  • Κάταγμα στο δόντι τέτοιου βαθμού που να δικαιολογεί την εξαγωγή του.
  • Εκτεταμένη ενδοδοντική βλάβη
  • Εκτεταμένη βλάβη των περιοδοντικών ιστών
  • Τραύμα στην περιοχή του προσώπου
  • Ασθενείς που ακολουθούν σχέδιο προσθετικής αποκατάσταση δοντιών

Μετά την εξαγωγή του δοντιού

Η εξαγωγή δοντιών ενός δοντιού είναι μια επέμβαση. Επομένως, μια ήπια ενόχληση μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας είναι αναμενόμενη. Για να περιοριστεί η ενόχληση αυτή, χορηγούνται κάποια παυσίπονα-αντιφλεγμονώδη, ενώ μετά την εξαγωγή συνεχίζεται η λήψη τους για επιπλέον 2-3 ημέρες. Αμέσως μετά την εξαγωγή, προτείνεται η εφαρμογή παγοκύστης εξωτερικά του στόματος ώστε να περιοριστεί η εμφάνιση οιδήματος έξω από αυτό.

Επιπροσθέτως, μετά την εξαγωγή προτείνεται η αποφυγή οποιαδήποτε κίνησης που μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα την ήπια αιμορραγία και η κατανάλωση πολύ ζεστών ροφημάτων. Αντιθέτως, συστήνεται η κατανάλωση κρύων ροφημάτων και μαλακής τροφής.

Τις περισσότερες περιπτώσεις, ο ασθενής μπορεί τις επόμενες ημέρες, εάν όχι την ακριβώς επόμενη της εξαγωγής, να επανέλθει στις διατροφικές του συνήθειες.

Το βούρτσισμα των δοντιών γύρω από την περιοχή της εξαγωγής μπορεί να ξεκινήσει μετά από 4 ημέρες περίπου, ενώ μπορεί να κάνει πλύσεις με στοματικό διάλυμα που περιέχει την ουσία χλωροδεξιδίνη από την 2η ημέρα και μετά.  

Τα παραπάνω παρουσιάζονται ως γενικές οδηγίες μετά από την εξαγωγή δοντιού. Σε κάθε περίπτωση, ο ασθενής θα πρέπει να ακολουθήσει τις ακριβείς οδηγίες του Δρ. Μαυρογένη

Επικοινωνήστε μαζί μας!

Για πληροφορίες σχετικές με την θεραπεία που σας ενδιαφέρει ή για ραντεβού με τον Δρ. Μαυρογένη.

Είμαστε στη διάθεσή σας!

Τηλ. +30 28210 90981