Θεραπεία Ουλίτιδας -
Καθαρισμός Δοντιών
Θεραπεία Ουλίτιδας -
Καθαρισμός Δοντιών
Τι είναι ο καθαρισμός δοντιών (αποτρύγωση);
Ο καθαρισμός των δοντιών (αποτρύγωση) αποτελεί την θεραπεία ουλίτιδας κατά την οποία αφαιρούνται η τρυγία (πέτρα) και οι χρωστικές από την επιφάνεια των δοντιών.
Το αποτέλεσμα του καθαρισμού είναι μια ευχάριστη αίσθηση φρεσκάδας στο στόμα σας και η καθαρή όψη των δοντιών στο χαμόγελο σας.
Αν επιθυμείτε να συμβουλευτείτε τον Δρ. Μαυρογένη ή να κλείσετε ραντεβού, επικοινωνήστε μαζί μας!
Επικοινωνήστε μαζί μας!
Για πληροφορίες σχετικές με την θεραπεία που σας ενδιαφέρει ή για ραντεβού με τον Δρ. Μαυρογένη.
Είμαστε στη διάθεσή σας!
Τηλ. +30 28210 90981
- ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
- ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
- ΠΡΙΝ & ΜΕΤΑ
Ο καθαρισμός των δοντιών ξεκινάει με την χρήση μίας συσκευής υπερήχων η οποία δονείται ώστε να απομακρύνει την πέτρα από την επιφάνεια των δοντιών. Η διαδικασία ολοκληρώνεται με τη στίλβωση (γυάλισμα). όπου μαλακά λάστιχα σε συνδυασμό με αδρόκοκκη πάστα χρησιμοποιούνται για την αφαίρεση της πλάκας , διάφορων επιφανειακών χρωστικών και μικρών υπολειμμάτων τρυγίας. Η διαδικασία αφήνει μία ευχάριστη αδρή αίσθηση και φρεσκάδα στα δόντια σας.
Για τον «καθαρισμό» χρησιμοποιείται μία συσκευή υπερήχων η οποία δονείται ώστε να απομακρύνει την «πέτρα» και καθοδηγείται από τον οδοντίατρο περιμετρικά από κάθε δόντι. Στη συνέχεια, χρησιμοποιείται ένα κυπελλοειδές λάστιχο στο οποίο τοποθετείται μία αδρόκοκκη πάστα για την αφαίρεση της πλάκας, διάφορων επιφανειακών χρωστικών καθώς και μικρών υπολειμμάτων τρυγίας που δίνουν μία αδρή αίσθηση
Γιατί χρειάζεται να κάνουμε καθαρισμό στα δόντια μας;
Η αποτρύγωση (καθαρισμός των δοντιών) γίνεται για την πρόληψη της ουλίτιδας και την διακοπή της εξέλιξής της σε περιοδοντίτιδα. Με τη διαδικασία αυτή, ο οδοντίατρος απομακρύνει τις εναποθέσεις τρυγίας (γνωστή ως πέτρα) που είναι αδύνατον να απομακρυνθούν από τον ασθενή με το βούρτσισμα καθώς απαιτείται ειδικός εξοπλισμός.
Ασθένειες που έχουν συνδεθεί με την ουλίτιδα αποτελούν ο σακχαρώδεις διαβήτης και πολλά καρδιολογικά προβλήματα ως αποτέλεσμα πολλών ερευνών. Σημαντικό είναι να αναφερθεί πως έχει βρεθεί σύνδεση ανάμεσα σε πρόωρο τοκετό και προχωρημένη ουλίτιδα.
Είναι επώδυνη η διαδικασία της αποτρύγωσης;
Η διαδικασία είναι σχετικά ανώδυνη, αν ο ασθενής είναι τακτικός στις επισκέψεις του στον οδοντίατρο. Όσο μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από την τελευταία αποτρύγωση, τόσο μεγαλύτερη η ενόχληση, η οποία αν δεν είναι ανεκτή μπορεί να γίνει αναισθητοποίηση της περιοχής.
Κάθε πότε πρέπει να γίνεται καθαρισμός των δοντιών;
Η τακτικότητα που πρέπει κάθε ασθενής να επισκέπτεται τον οδοντίατρο για αποτρύγωση είναι μοναδική για τον καθένα. Κάποιος που το σάλιο του έχει πολλά μέταλλα, οπότε και συσσωρεύεται μεγάλος όγκος τρυγίας θα πρέπει να επισκέπτεται τον οδοντίατρο πιο συχνά από κάποιον που το σάλιο του έχει μικρή περιεκτικότητα σε μέταλλα.
Γενικός κανόνας είναι 6 μήνες με έναν χρόνο ανάλογα το σάλιο του ασθενή αλλά και τις συνήθειές του όπως το κάπνισμα που επιβαρύνει την γενική εικόνα. Συνήθως με την δεύτερη επίσκεψη στον οδοντίατρο μετά την τελευταία αποτρύγωση, καθορίζεται το διάστημα αυτό για εσάς.
Η αποτρύγωση είναι προαπαιτούμενο για άλλες οδοντιατρικές εργασίες όπως η λεύκανση ή η προετοιμασία για θήκες και όψεις γιατί μειώνει το μικροβιακό φορτίο στη στοματική κοιλότητα.
Τι είναι η ουλίτιδα και τι μπορεί να προκαλέσει;
Η ουλίτιδα συσσωρεύεται μέρα με την μέρα και δημιουργεί εναποθέσεις αρχικά στην σχισμή μεταξύ δοντιού και ούλου. Τα πρώτα συμπτώματα είναι το κοκκίνισμα των ούλων και στη συνέχεια μικρής ή μεγαλύτερης έκτασης αιμορραγία των ούλων κατά το βούρτσισμα ή τη μάσηση. Αν αμελήσετε αυτό το πρώτο καμπανάκι, ακολουθεί η εμφάνιση της περιοδοντίτιδας. Τότε τα μικρόβια περνούν την ουλοδοντική σχισμή και συνεχίζουν στο οστό το οποίο περιβάλλει τα δόντια. Το αποτέλεσμα είναι η κινητικότητα των δοντιών και στις χειρότερες περιπτώσεις η οριστική απώλειά τους.
Φροντίδα
Ο ασθενής παρόλη την προσπάθεια του οδοντιάτρου πρέπει να φροντίζει καθημερινά τα δόντια και ούλα του ώστε να διατηρήσει το αποτέλεσμα μακροπρόθεσμα.
Επίσης, γυναίκες πριν την εγκυμοσύνη (σε περίπτωση προγραμματισμένης) ή κατά το δεύτερο τρίμηνο πρέπει να προγραμματίζουν μία θεραπεία ουλίτιδας για την αποφυγή επιδείνωσης της υγείας των ούλων τους.
Επικοινωνήστε μαζί μας!
Για πληροφορίες σχετικές με την θεραπεία που σας ενδιαφέρει ή για ραντεβού με τον Δρ. Μαυρογένη.
Είμαστε στη διάθεσή σας!