Οδοντικές Εμφράξεις
– Σφράγισμα
Οδοντικές Εμφράξεις –
Σφράγισμα
Τι είναι το σφράγισμα - έμφραξη ρητίνης;
Το οδοντικό σφράγισμα (διαφορετικά, έμφραξη ρητίνης) αποτελεί μια από τις πλέον συνηθισμένες οδοντικές διαδικασίες. Αποκαθιστά κοιλότητες που έχουν δημιουργηθεί στο δόντι από την τερηδόνα ή από τραυματισμό.
Με το οδοντικό σφράγισμα παρεμποδίζεται η επανεμφάνιση της τερηδόνας και η μόλυνση του εσωτερικού του δοντιού, εξασφαλίζοντας την μακροζωία του.
Επικοινωνήστε μαζί μας!
Για πληροφορίες σχετικές με την θεραπεία που σας ενδιαφέρει ή για ραντεβού με τον Δρ. Μαυρογένη.
Είμαστε στη διάθεσή σας!
Τηλ. +30 28210 90981
- ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
- ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Η διαδικασία του σφραγίσματος
Αρχικά ο οδοντίατρος αφαιρεί την ανυποστήρικτη αδαμαντίνη που από κάτω βρίσκεται η τερηδόνα. Αυτό γίνεται με ένα ειδικό εργαλείο, την τουρμπίνα, γιατί η αδαμαντίνη είναι σκληρή σχεδόν σαν πέτρα. Στη συνέχεια που αποκτά πρόσβαση στη βλάβη χρησιμοποιεί ένα πολύ πιο αργό τροχό ο οποίος είναι ικανός να αφαιρέσει μόνο το αποδυναμωμένο κομμάτι του δοντιού και καθόλου υγιή δόντι. Όταν βεβαιωθεί πως είναι καθαρή η κοιλότητα που έχει αφήσει πίσω η τερηδόνα, τότε χρησιμοποιεί ένα βερνίκι το οποίο θα συνδέσει το δόντι με την έμφραξη και αρχίζει να χτίζει το δόντι στην προτέρα κατάσταση στρώση – στρώση. Τέλος το επιπεδώνει στο ύψος των γειτονικών ιστών και το γυαλίζει για να μιμηθεί την εμφάνιση του δοντιού.
Γιατί κάνουμε σφράγισμα;
Έτσι αποκαθίσταται η λειτουργικότητα του δοντιού καθώς και η αισθητική του. Στις μέρες μας τα υλικά της έμφραξης είναι πολύ αισθητικά και μπορούν να χρησιμοποιηθούν και για τη βελτίωση μικρών ατελειών των δοντιών για κοσμητικούς λόγους ειδικά σε πρόσθια δόντια.
Πονάει η διαδικασία του σφραγίσματος;
Για τους πιο τολμηρούς και για τερηδόνες που εντοπίζονται σε πολύ αρχικό στάδιο, το σφράγισμα μπορεί να γίνει και χωρίς αναισθησία καθώς δεν υπάρχει ενόχληση.
Φροντίδα
Μετά το τέλος του σφραγίσματος ο ασθενής μπορεί να φάει αμέσως εκτός και αν έχει γίνει τοπική αναισθησία όπου πρέπει να περιμένει να εξασθενήσει η δράση της.
Έπειτα, χρειάζεται την ίδια φροντίδα με τα φυσικά δόντια, βούρτσισμα δύο φορές τη ημέρα και νήμα.
Επικοινωνήστε μαζί μας!
Για πληροφορίες σχετικές με την θεραπεία που σας ενδιαφέρει ή για ραντεβού με τον Δρ. Μαυρογένη.
Είμαστε στη διάθεσή σας!