MAVROGENIS

dental clinic

+30 28210 90981

Καλέστε μας

MAVROGENIS

dental clinic

Ακολουθήστε μας
στα Social Media

Σωστό βούρτσισμα δοντιών

Η τεχνική για το σωστό βούρτσισμα και η χρήση νήματος

Το σωστό βούρτσισμα των δοντιών μας, βελτιώνει την στοματική μας υγιεινή και μας εξασφαλίζει ένα όμορφο χαμόγελο. Η σωστή τεχνική βουρτσίσματος απαιτεί περίπου 2 λεπτά, δύο φορές την ημέρα. Μια απλή και γρήγορη διαδικασία, δεν πιστεύετε ότι αξίζει για ένα αστραφτερό χαμόγελο;

Για σίγουρη αποτελεσματικότητα πρέπει να κάνουμε τα εξής:

Η τεχνική για ένα σωστό βούρτσισμα των δοντιών μας

Το βούρτσισμα των δοντιών δεν είναι τόσο απλό ώστε ένα κούνημα μπρος-πίσω της οδοντόβουρτσας να είναι αρκετό. Χρειάζεται μία μέτρια δεξιότητα για να αποκτηθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Ξεκινάμε με την οδοντόβουρτσα σε γωνία 45 μοιρών ώστε να «κοιτάζει» την αύλακα όπου ενώνεται το ούλο με το δόντι (ουλοδοντική σχισμή). Οι τρίχες της οδοντόβουρτσας χρειάζεται να διεισδύσουν σε αυτήν.

Εκτελούμε μία μικρή δόνηση. Να υπογραμμίσουμε ότι όλα μας τα προβλήματα με τα ούλα ξεκινούν από την σχισμή αυτή.

Στη συνέχεια, κάνουμε μία περιστροφική κίνηση με φορά τέτοια ώστε να διώξουμε τις εναπομείναντες τροφές από τα δόντια μας. Για τα κάτω δόντια, από κάτω προς τα πάνω  και από πάνω προς τα κάτω για τα πάνω δόντια.

 

 

Σε περίπτωση που χρησιμοποιούμε ηλεκτρική οδοντόβουρτσα, τοποθετούμε σε γωνία 45 μοιρών προς ένωση δοντιού με ούλο και αφήνουμε να κάνει τα υπόλοιπα η οδοντόβουρτσα.

Σημαντικό είναι να μην ασκηθεί μεγάλη δύναμη για να αποφευχθεί η «απομάκρυνση» του ούλου από τα δόντια.

Παρακολούθηση

Το βούρτσισμα των δοντιών δεν πρέπει να γίνεται μηχανικά, είναι κομμάτι της υγιεινής και πρέπει να γίνεται με προσοχή παρατηρώντας τις κινήσεις μας μέσω ενός καθρέφτη. Βουρτσίζουμε από δόντι σε δόντι χωρίς να μένει κανένα «παραπονεμένο» και τέλος δεν ξεχνάμε τη γλώσσα όπου κατέχει μεγάλο όγκο μικροβίων. Για τη γλώσσα μπορούν να χρησιμοποιηθούν οι ειδικοί καθαριστές γλώσσας ή η οδοντόβουρτσά μας με κινήσεις δεξιά-αριστερά αντί μέσα-έξω που δημιουργούν έντονο αντανακλαστικό.

Ξέπλυμα

Ξεπλένουμε το στόμα μας αλλά και την οδοντόβουρτσά μας μετά το πέρας του βουρτσίσματος ώστε να μην αναπαραχθούν μικρόβια σε αυτήν. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν στοματικά διαλύματα χωρίς αλκοόλ/οινόπνευμα αλλά η χρήση τους είναι απλά συμπληρωματική. Σε καμία περίπτωση δεν αντικαθιστούν το βούρτσισμα και το νήμα.

Σωστή οδοντόβουρτσα

Η σωστή επιλογή οδοντόβουρτσας είναι πολύ σημαντική για το αποτέλεσμα. Επίσης σημαντική είναι η κατάσταση της οδοντόβουρτσάς μας. Φθαρμένη οδοντόβουρτσα μπορεί να οδηγήσει σε φτωχά αποτελέσματα καθώς και η λάθος οδοντόβουρτσα οδηγεί σε απώλειες δοντιών ή ούλων.

Νήμα

Τελευταίο αλλά πολύ σημαντικό είναι η χρήση νήματος. Η οδοντόβουρτσα μπορεί να καθαρίσει 3 από τις 5 επιφάνειες που βλέπουμε σε κάθε δόντι, το νήμα είναι επιτακτικό για τις υπόλοιπες δύο. Όταν δεν χρησιμοποιηθεί νήμα, έχουμε κατά τρία πέμπτα καθαρά δόντια.

Ξεκινώντας πλένουμε καλά τα χέρια και τα δάκτυλα γιατί θα μπουν στο στόμα.

Στη συνέχεια κόβουμε ένα γενναιόδωρο κομμάτι νήμα και τυλίγουμε γύρω από τον δείκτη του καλού μας χεριού ώστε να είναι ακίνητο.

Μετά, τυλίγουμε ελαφρά στο δείκτη του άλλου χεριού και καθοδηγούμε το νήμα ανάμεσα στα δόντια με τους αντίχειρες για τα πάνω δόντια και με τα μεσαία δάκτυλα για τα κάτω δόντια. Η τεχνική του νήματος αυτή δεν είναι απόλυτη.

Όταν κάποιος έχει αναπτύξει τον δικό του τρόπο, μπορεί να τον ακολουθήσει αρκεί να:
1) περνάει το νήμα δύο φορές ανάμεσα από κάθε δόντι, μία ακουμπώντας την επιφάνεια του ενός δοντιού και μία του άλλου από το σημείο επαφής των δοντιών ως την βάση του ούλου. Κίνηση πάνω κάτω και όχι πριονιού.
2) χρησιμοποιεί νέο κομμάτι νήματος για κάθε νέο μεσοδόντιο διάστημα. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί διπλώνοντας λίγο νήμα ακόμα στο δάκτυλο που είναι ακίνητο το νήμα, ελευθερώνοντας από το απέναντι.

Για χρήση κάτω από γέφυρες πρέπει να χρησιμοποιείται νήμα με σκληρό άκρο ώστε να περνάει από κάτω και στη συνέχεια να καθαρίζεται η περιοχή (γνωστό ως superfloss). Εναλλακτικά του νήματος μπορούν να χρησιμοποιηθούν μεσοδόντια βουρτσάκια τα οποία είναι πολύ πιο εύκολα στη χρήση και επιτρέπουν τον καθαρισμό με μία κίνηση μέσα-έξω. Σημαντικό είναι να επιλεχθεί το ακριβές μέγεθος για τα βουρτσάκια αυτά καθώς μικρότερο δεν θα καθαρίσει σωστά την περιοχή και μεγαλύτερο θα την τραυματίσει.

Άλλη επιλογή αποτελούν οι έτοιμες λαβές με νήμα οι οποίες διευκολύνουν τη χρήση νήματος κυρίως στα πρόσθια δόντια αλλά χρειάζεται μεγάλο άνοιγμα στόματος για τα πίσω.

Από Μαυρογένη Κωνσταντίνο