Θεραπευτική Οδοντιατρική

Έμφραξη (Σφράγισμα)

Η τερηδόνα προσβάλει το δόντι διαλύοντας τους σκληρούς του ιστούς. Πίσω της αφήνει μια κοιλότητα η οποία αντιμετωπίζεται με την έμφραξη, εξασφαλίζοντας τη μακροζωία του δοντιού, παρεμποδίζοντας την επανεμφάνιση της τερηδόνας.

Ενδοδοντική Θεραπεία (Απονεύρωση)

Όταν η τερηδόνα αφεθεί να δράσει πάνω στο δόντι για μεγάλο χρονικό διάστημα, αυξάνονται οι πιθανότητες να προσβληθεί ο πολφός (ρίζα) του δοντιού όπου μεταξύ άλλων περιέχεται και το νεύρο, δημιουργώντας επίπονες καταστάσεις. Η ενδοδοντική θεραπεία περιλαμβάνει την αφαίρεση, τον καθαρισμό και την απολύμανση με ειδικά υγρά και εργαλεία των μολυσμένων ιστών που περιέχονται στη ρίζα του δοντιού. Τελευταίο στάδιο είναι η έμφραξη του χώρου αυτού με ειδικό υλικό.

Αντιμετώπιση οδοντικού κατάγματος (Σπάσιμο)

Το κάταγμα (σπάσιμο) του δοντιού προέρχεται από ατυχήματα στην καθημερινότητα ή κατά τη διάρκεια άθλησης με σύγκρουση των γνάθων, είτε σύγκρουση δοντιού και σκληρού αντικειμένου. Επίσης από το σφίξιμο / τρίξιμο των δοντιών κατά τη διάρκεια της νύχτας ή κατά τη διάρκεια μάσησης σκληρής τροφής, ακόμη όταν τα δόντια χρησιμοποιούνται ως κοπτικά εργαλεία. Τα δόντια με εκτεταμένες τερηδόνες και ενδοδοντική θεραπεία (απονεύρωση) που δεν προστατεύονται από στεφάνη (θήκη) είναι πιο επιρρεπή. Το κάταγμα μπορεί να περιλαμβάνει μόνο τη μύλη του δοντιού, μόνο τη ρίζα ή και το συνδυασμό των δύο. Η θεραπεία εξαρτάται από την έκταση του κατάγματος και δυστυχώς μπορεί να οδηγήσει στην απώλεια του δοντιού.

Αντιμετώπιση Οδοντικής Αποτριβής

Αποτριβή είναι η απώλεια οδοντικής ουσίας είτε λόγω τριβής των δοντιών μεταξύ τους (βρυγμός λόγω στρες, μεγάλη κατανάλωση καφεΐνης, λάθος σύγκλιση) είτε λόγω τριβής τους με σκληρά αντικείμενα (λάθος τεχνική βουρτσίσματος, δάγκωμα νυχιών / μολυβιών κ.α.). Μερική αποτριβή είναι φυσιολογική λόγω ηλικίας, χωρίς να χρειάζεται θεραπεία αλλά είναι παθολογική στις περισσότερες περιπτώσεις, οδηγώντας σε ευαισθησία των δοντιών, οδοντικά κατάγματα, κινητικότητα των δοντιών, υφίζηση οστού, δυσλειτουργία της κροταφογναθικής άρθρωσης αλλά και ανεξήγητους πονοκεφάλους. Η αντιμετώπιση καθορίζεται μετά την διάγνωση και πολλές φορές περιορίζεται σε αλλαγή μικρών συνηθειών.

Αντιμετώπιση Οδοντικής Διάβρωσης

Διάβρωση είναι η προοδευτική απώλεια οδοντικής ουσίας λόγω επίδρασης οξέων άσχετων με την τερηδόνα. Οι πιο συχνοί λόγοι είναι η κατανάλωση ανθρακούχων ποτών, χυμών από όξινα φρούτα, λήψη φαρμάκων με υδροχλωρικό οξύ, επαφή με οξέα στον επαγγελματικό χώρο αλλά και έμμετοι λόγω γαστρεντερικών διαταραχών ή που προκαλεί το ίδιο το άτομο προσπαθώντας να χάσει βάρος. Στην τελευταία περίπτωση, δεν είναι λίγες οι φορές που ο οδοντίατρος είναι ο πρώτος που το ανακαλύπτει. Η αντιμετώπιση εξαρτάται και πάλι από την αιτιολογία.