Προσθετική Οδοντιατρική

Στεφάνη (Θήκη)

 

Στεφάνη (θήκη) είναι μία κατασκευή σε σχήμα δοντιού που ως σκοπό έχει την επαναφορά της λειτουργικότητας ενός δοντιού αλλά και της εμφάνισής του. Αφού το δόντι τροχιστεί περιμετρικά, λαμβάνουμε αποτύπωμα και δημιουργούμε μία στεφάνη μοναδική για την οδοντοστοιχία σας, αποκλειστικά από πορσελάνη όταν πρόκειται για ζώνη υψηλής αισθητικής ή από μέταλλο με επικάλυψη πορσελάνης όταν υπάρχουν υψηλές μασητικές δυνάμεις. Σημαντικό είναι να αναφερθεί πως στεφάνες κατασκευάζονται και για τοποθέτηση πάνω σε εμφύτευμα. 

Γέφυρα

Γέφυρα είναι μία κατασκευή η οποία αντικαθιστά ένα ή περισσότερα “κενά” που δημιουργούνται μετά την απώλεια δοντιών. Όπως είναι φυσικό, χρειάζεται δόντια ή εμφυτεύματα ως θεμέλια σε κάθε άκρο του “κενού” ώστε να στηριχθεί. 

Ανασύσταση Δοντιού με Άξονα

παράδειγμα ανασύστασης δοντιού

Οι άξονες είναι στήλες κατασκευασμένες από ενισχυμένα κράματα οι οποίοι εγκαθιστούνται μέσα στους ριζικούς σωλήνες (εφόσον πραγματοποιηθεί ενδοδοντική θεραπεία – απονεύρωση) των δοντιών που είναι εκτενώς κατεστραμμένα με σκοπό να κατασκευαστεί ένα στήριγμα στο οποίο θα τοποθετηθεί στεφάνη ή θα χρησιμοποιηθεί ως βάση για γέφυρα.

Μερική Οδοντοστοιχία

Γνωστό και ως μηχάνημα ή μασελάκι. Είναι η επιλογή όταν δεν μπορεί να κατασκευαστεί γέφυρα ή να τοποθετηθεί εμφύτευμα. Στηρίζεται κατά ένα μέρος στους ιστούς του στόματος και κατά κύριο λόγο σε γειτονικά δόντια με άγκιστρα ή συνδέσμους ακριβείας για την αισθητική ζώνη. Έχει το μειονέκτημα πως πρέπει να αφαιρείται πολλές φορές κατά τη διάρκεια της ημέρας για να εφαρμόζεται στοματική υγιεινή στο μηχάνημα αλλά και την οδοντοστοιχία. 

Ολική Οδοντοστοιχία

Μετά την απώλεια όλων των δοντιών, απαραίτητη είναι η κατασκευή μια ολικής οδοντοστοιχίας (μασέλας) ώστε να αποκατασταθεί η λειτουργική, φωνητική και αισθητική της στοματική κοιλότητας. Η συγκράτηση της οδοντοστοιχίας με την πάροδο του χρόνου ασθενεί λόγω της φυσιολογικής ατροφίας του περιοδοντίου και προκαλεί την χαλάρωσή της. Σήμερα μπορούμε να την συνδυάσουμε με εμφυτεύματα ώστε να έχουμε πολύ ανώτερα αποτελέσματα και διάρκεια στο χρόνο.