Το βούρτσισμα των δοντιών είναι το πιο σημαντικό για τη διατήρηση της στοματικής υγείας, αλλά με ποια οδοντόβουρτσα, χειροκίνητη ή ηλεκτρική;

Η οδοντιατρική κοινότητα επιβεβαιώνει πως και οι δύο είναι αποτελεσματικές εφόσον χρησιμοποιούνται σωστά. Και οι δύο δουλεύουν αλλά κάθε μία έχει τα δικά της πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα.

Πλεονεκτήματα των ηλεκτρικών:

Μειονεκτήματα των ηλεκτρικών

Πλεονεκτήματα των χειροκίνητων

Μειονεκτήματα των χειροκίνητων

Η απάντηση στη μάχη της ηλεκτρικής οδοντόβουρτσας έναντι της χειροκίνητης οδοντόβουρτσας είναι συχνά προσωπική προτίμηση. Εάν δεν πάσχει κάποιος από ουλίτιδα ή αυχενικές φθορές στα δόντια από μεγάλη πίεση κατά το βούρτσισμα, δεν υπάρχει λόγος για αλλαγή του είδους οδοντόβουρτσας που χρησιμοποιεί. Στην περίπτωση που δεν είναι αρκετά αποτελεσματικός, ίσως πρέπει να αναζητήσει τις εναλλακτικές του.

Γνώμη οδοντιάτρου

Σε περίπτωση που κάποιος επιλέξει ηλεκτρική οδοντόβουρτσα, προτείνω να έχει ενσωματωμένο χρονοδιακόπτη ώστε να βουρτσίζει ολόκληρα 2 λεπτά που χρειάζεται κάποιος με πλήρη οδοντοφυία καθώς και αισθητήρα πίεσης με ένδειξη ώστε να βλέπει πότε βουρτσίζει πιο δυνατά από ό,τι πρέπει. Είναι εντυπωσιακό πόσες φορές ασκούμε υπέρογκη πίεση σε κάτι τόσο λεπτεπίλεπτο όπως τα ούλα, χωρίς να το αντιληφθούμε.
Σε αντίθετη περίπτωση, που κάποιος επιλέξει χειροκίνητη οδοντόβουρτσα, καλό είναι να αποφύγει τις εμπορικές με διάφορα σχέδια στη περιοχή της κεφαλής και να κατευθυνθεί σε μία με μαλακές τρίχες, εκτός αν έχει άλλη οδηγία από τον οδοντίατρό του.

Από Μαυρογένη Κωνσταντίνο