MAVROGENIS

dental clinic

+30 28210 90981

Καλέστε μας

MAVROGENIS

dental clinic

Ακολουθήστε μας
στα Social Media

οδοντόβουρτσες σε χρώματα κόκκινο, μπλε και κόκκινο

Μαλακή ή Σκληρή οδοντόβουρτσα; Ποια είναι καλύτερη;

Οι οδοντόβουρτσες έχουν προχωρήσει πολύ από τις οδοντογλυφίδες που χρησιμοποιήσαμε για να βγάλουμε φαγητό από τα δόντια μας με αποτέλεσμα, τώρα να υπάρχουν περισσότερες επιλογές από ποτέ. Όταν πρόκειται για τη συνηθισμένη χειροκίνητη οδοντόβουρτσα, έχετε μια ποικιλία από είδη τριχών, από εξαιρετικά μαλακές έως σκληρές.

Κάθε τύπος τρίχας έχει τα δικά του πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα, έτσι θα τα αναλύσουμε και θα κάνουμε κάποιες συστάσεις για εσάς. Λάβετε υπόψη ότι ο τύπος των τριχών που είναι κατάλληλοι για εσάς μπορεί να αλλάξει επειδή εξαρτάται από τις ανάγκες σας και τυχόν προβλήματα που ενδέχεται να υπάρξουν.

Πολύ μαλακή και μαλακή οδοντόβουρτσα

Πολύ μαλακές οδοντόβουρτσες έχουν γίνει λιγότερο συχνές στους διαδρόμους των καταστημάτων, αλλά εξακολουθούν να υφίστανται με διαφορετικά ονόματα, όπως  “περιοδοντικές οδοντόβουρτσες”. Είναι χρήσιμες για άτομα με ασθένειες των ούλων, ουλίτιδα, ούλα που έχουν υποχωρήσει, αιμορραγικά ούλα και περιοδοντίτιδα επειδή είναι πιο ήπιες. Μερικοί τις χρησιμοποιούν και για απολέπιση στα χείλη και το πρόσωπό τους.

Μια πολύ μαλακή οδοντόβουρτσα μπορεί να είναι κατάλληλη για σας εάν έχετε ευαίσθητα ούλα ή προβλήματα στοματικής υγείας που απαιτούν πιο ήπια επαφή. Εάν έχετε να αντιμετωπίσετε κάποιο από αυτά τα ζητήματα, ζητήστε από τον οδοντίατρό σας συστάσεις σχετικά με την τεχνική βουρτσίσματος για να αξιοποιήσετε στο έπακρο μια επιπλέον μαλακή βούρτσα χωρίς να δημιουργήσετε επιπλέον δυσφορία ή πόνο.

Μαλακή

Μπορεί να φαίνεται παράξενο, αλλά μια μαλακή οδοντόβουρτσα μπορεί να καθαρίσει τα δόντια σας όσο οι οδοντόβουρτσες με σκληρότερες τρίχες. Δεν είναι μόνο η βούρτσα που επηρεάζει τα αποτελέσματά σας, αλλά κυρίως η τεχνική βουρτσίσματος.

Για να καθαρίσετε τα δόντια και τα ούλα αποτελεσματικότερα, γυρίστε τις τρίχες οδοντόβουρτσας προς τη γραμμή των ούλων και χρησιμοποιήστε κινήσεις δόνησης και απαλές σαν μασάζ για να αφαιρέσετε την πλάκα. Δεν χρειάζεστε έντονη πίεση για να αφαιρέσετε πλάκα, βακτήρια και τρόφιμα, στην πραγματικότητα, θα πρέπει να χρησιμοποιείτε μόνο απαλή πίεση για να το κάνετε αυτό. Ο χρόνος που παίρνει το βούρτσισμα σε κάθε περιοχή είναι στην πραγματικότητα το πιο σημαντικό. Η βαριά πίεση ακόμη και με μια μαλακή βούρτσα μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα τα ίδια προβλήματα που θα έχετε με τη χρήση μιας οδοντόβουρτσας μέσης ή σκληρής τρίχας.

Μελέτες έχουν δείξει ότι οι μαλακές οδοντόβουρτσες κάνουν το ίδιο καλή δουλειά στο καθάρισμα των δοντιών σας όπως και οι μεσαίες οδοντόβουρτσες αλλά κάνουν λιγότερη ζημιά. Για το λόγο αυτό, οι περισσότεροι οδοντίατροι συνιστούν την επιλογή μιας οδοντόβουρτσας με μαλακές τρίχες. Εάν έχετε ευαίσθητα ούλα, ευαίσθητα δόντια και σημάδια διάβρωσης του σμάλτου, ο οδοντίατρός σας μπορεί να προτείνει μια βούρτσα με εξαιρετικά μαλακές τρίχες ή χρήση ηλεκτρικής οδοντόβουρτσας με ένδειξη πίεσης.

Μεσαία Οδοντόβουρτσα

Οι μεσαίες βούρτσες έχουν πολύ παρόμοια αποτελέσματα με τις μαλακές βούρτσες, αλλά κάνουν περισσότερες ζημιές στα ούλα σας, γι’ αυτό σπάνια συνιστώνται από τους οδοντιάτρους. Εάν βουρτσίζετε όσο συχνά θα έπρεπε, αυτή η μικρή ζημιά κάθε φορά αποδεικνύεται με την πάροδο του χρόνου.

Σκληρή Οδοντόβουρτσα

Τα στοιχεία δείχνουν ότι πολύ λίγοι από εμάς πρέπει να χρησιμοποιούν σκληρές οδοντόβουρτσες. Οι σκληρές τρίχες τους φθείρουν το σμάλτο στα δόντια σας και μπορούν επίσης να προκαλέσουν βλάβη στα ούλα σας, προκαλώντας την «απομάκρυνση» των ούλων από τα δόντια.

Το γεγονός ότι οι οδοντόβουρτσες με σκληρές τρίχες φθείρουν το σμάλτο των δοντιών σας και τα ούλα σας σημαίνει ότι γενικά δεν είναι η καλύτερη επιλογή. Ακόμη, οι σκληρές τρίχες αφαιρούν λιγότερη περισσότερη πλάκα από τις μαλακές τρίχες γιατί δεν έχουν την ευκαμψία να ακολουθήσουν την κοίλα επιφάνεια του δοντιού.

Παρά το γεγονός ότι οι οδοντίατροι και οι κατασκευαστές οδοντόβουρτσας έχουν συστήσει μαλακές οδοντόβουρτσες σε όλους μας για χρόνια, σχεδόν οι μισές οδοντόβουρτσες που αγοράζονται έχουν μεσαίες ή σκληρές τρίχες. Είστε έτοιμοι να κάνετε την αλλαγή; Μια μαλακή οδοντόβουρτσα μπορεί να πάρει λίγο χρόνο να τη συνηθίσετε, αλλά είναι πολύ καλύτερη για την στοματική υγεία σας μακροπρόθεσμα.

Από Μαυρογένη Κωνσταντίνο